Overslaan en naar de inhoud gaan
onderhoud systeem

Het jaarlijkse onderhoud: een wettelijke verplichting en een INCERT-vereiste

Het jaarlijkse onderhoud van het alarmsysteem is wettelijk verplicht (Koninklijk besluit van 25 april 2007). Volgens de wetgever mag dit onderhoud worden uitgevoerd door de gebruiker zelf of door een erkende beveiligingsonderneming.

Als de gebruiker het onderhoud van zijn installatie zelf uitvoert, neemt hij de verantwoordelijkheid van de goede werking ervan op zich, met name dat het alarmsysteem geen vals alarmsignaal genereert en dat het alarmsysteem wel degelijk het juiste alarmsignaal genereert in het geval van inbraak (uittreksel van de wet).

Het INCERT-kwaliteitslabel tolereert geen enkele toegeving wat de goede werking van de installatie in de tijd betreft. In dit kader kunnen hooggekwalificeerde beveiligingsondernemingen die zich aan de vrijwillige INCERT-certificatie houden, de INCERT-conformiteitsverklaring van een antidiefstalinstallatie alleen afleveren als deze installatie onder een onderhoudscontract valt dat vóór de indienststelling van de installatie is ondertekend. 

Het jaarlijkse onderhoud dat deel uitmaakt van de INCERT-vereisten bestaat niet alleen uit het nauwgezet testen van de correcte werking van de installatie, maar ook uit preventieve controles om na te gaan of de installatie correct blijft reageren op eventuele pogingen tot diefstal, volgens de geprogrammeerde procedures, en om na te gaan of de installatie geen valse alarmen genereert.  

Dit onderhoud verplicht maken in het kader van INCERT is een kwestie van gezond verstand. 
Voor uw verzekeringsmaatschappij is het de garantie dat uw installatie correct getest en onderhouden is, wat van groot belang is voor de risicodekking tegen diefstal.
Voor u als gebruiker geeft dit gemoedsrust en biedt het de garantie dat uw installatie in goede staat blijft, zonder verrassingen.

Uw installateur moet uw INCERT-conformiteitsverklaring overigens verplicht intrekken als u, om welke reden dan ook, beslist om uw onderhoudscontract te beëindigen. 

Inlichtingen type
Algemene informatie

Al jarenlang baseert de INCERT-certificering zich volledig op de bekende Europese normen EN 50131 en 50136. Niettemin is de certificering van INCERT-producten gericht op meer specifieke dwarsdoorsnede-eisen die gemeenschappelijk zijn voor alle producten, evenals aanvullende eisen per productcategorie, waarvoor een nauwkeurige beschrijving is opgesteld.

Algemeen
 
De keuze van een alarmsysteem kan niet worden geïmproviseerd. Daarvoor zijn 3 gouden regels nodig:  
  1. Informeer u  
  2. Vergelijk de oplossingen 
  3. Maak een geïnformeerde keuze

Hieronder volgen enkele richtlijnen die u hopelijk zullen helpen bij uw keuze.

Alarmsystemen

Ontdek de animatiefilm

Algemeen